AI assisterad sökning erbjuder en snabbfil att hitta rätta filer i mediebanken

den 26 april 2024

Användningen av visuell AI-sökning (Visual AI Search) har ändrat sättet hur avancerade mediebanker fungerar. Det möjliggör en övergång från traditionella, ofta tidskrävande sökmetoder till en mer intuitiv och effektiv hantering av digitalt innehåll. Visuell AI-baserad sökning använder avancerade algoritmer för att analysera och identifiera bilder och videor baserat på deras visuella innehåll, vilket gör sökningen snabbare och mer exakt.

Begränsningarna med traditionell klassificering och metadata arbetsflöde

Traditionella mediebanker har starkt förlitat sig på metadata, såsom nyckelord och taxonomier, för att organisera och söka filer. Även om denna metod är användbar och nödvändig, kan den också vara tidskrävande och begränsande. Kurering, skapande av nyckelord, klassificering, utveckling av taxonomi i form av manuell inmatning av metadata är arbetskrävande, och sökresultaten beror i hög grad på hur väl filerna ursprungligen har märkts eller taggats.

Om folk säger att mediabanken är svår att använda har de troligtvis rätt. Mediabankens administratörer har kanske gjort systemet till ett bra verktyg för sig själva, men inte för slutanvändare. Om systemet implementerades utan att engagera användare i processen för att förstå deras behov, kan användningen av innehållet ha försvårats.  

Användarupplevelsen i sökprocessen inte alltid tillräckligt bra....

Att hitta rätt bild i en stor mediebank kan vara utmanande, särskilt när endast traditionella nyckelordsbaserade sökmetoder används. Tänk dig en situation där du behöver en exakt bild för din marknadsföringskampanj med temat "paraply". Om bilderna inte är taggade med precis rätt termer, kan sökord som "regn", "skydd" eller "skugga" ge resultat som inte nödvändigtvis motsvarar det exakta konceptet du söker.

Dessutom kan ordet "paraply" referera till flera olika sammanhang, inte bara till regnskydd utan också bildligt talat till skydd eller säkerhet. Sökningar baserade enbart på dessa nyckelord kan leda till många irrelevant träffar, och användaren måste bläddra igenom många oönskade bilder för att hitta den rätta.

.....även om det satsas på mediebankernas bildbeskrivningar

Användare av DAM-mediebanker investerar värdefull tid i processen att hitta innehåll, genom att bygga komplexa boolean frågor och filter för att specificera det innehåll de söker. Å andra sidan blir det praktiskt taget alltför utmanande att undervisa användare eller förvänta sig att de ska förstå den djupa taxonomin som används av mediebanken eller ens komma ihåg nyckelordslistan som används för att beskriva visuella tillgångar. Dessutom använder olika människor olika sätt att beskriva något eller de skriver samma sak på olika sätt. Och alla tänker olika.

Turhautunut nainen tietokoneella

Från komplexiteten och de dåliga sökresultaten blir innehållsförvaltare ofta frustrerade och ger upp innan de lägger till metadata, vilket slutligen gör sökningen svår för alla slutanvändare. För att undvika frustration och förbättra användbarheten har nyckeln hittills varit ett välorganiserat innehåll med metadata. I följande del finns en möjlig lösning på sökproblemet:

Nya mediebanker identifierar innehållet visuellt med AI

Avancerade mediebankers AI-algoritmer analyserar bilder baserat på deras visuella innehåll och kan identifiera och rekommendera bilder som inte bara matchar vissa nyckelord, utan också motsvarar den underliggande tematiken eller stämningen i sökningen. När sökkriteriet är "paraply" kan den visuella AI-sökningen identifiera bilder där paraplyer visas i olika miljöer och användningssituationer — även om dessa exakta nyckelord inte direkt är kopplade till bildens metadata.

Med AI-stödd fritextsökning får du snabba sökresultat i mediebanken

Den visuella AI-baserade sökfunktionen är särskilt användbar för att snabbt hitta relevanta bilder och videor. Med den nya AI-assisterade visuella sökningen kan du söka och hitta den perfekta, svårfunna bilden eller videon utan att gissa nyckelord eller behärska taxonomin.

Användare kan söka innehåll genom att använda konversationsspråk, på samma sätt som de skulle prata med en person. Den visuella AI-sökningen erbjuder en lösning där en bred AI-baserad språkmodell (LLM) möjliggör mer mångsidiga och användarvänliga sökningar. Den breda språkmodellen förbättrar sökupplevelsen genom att förstå och bearbeta naturligt språk på ett sätt som motsvarar mänsklig perception.

Det möjliggör för användare att genomföra sökningar med hjälp av hela meningar eller till och med frågor som beskriver den önskade bilden eller dess användningsändamål. Till exempel kan en användare skriva: "Bild av en person som går i regnet med ett paraply i staden." Detta ger AI:n kontext som hjälper den att förstå både de visuella och innehållsmässiga behoven mer exakt.

Denna teknik identifierar inte bara uppenbara element i bilden, som paraplyet och regnet, utan också mer subtila detaljer såsom stämning, miljö, kontext och aktivitet, vilket ger exakta och relevanta sökresultat.

Genom att kombinera kraften i visuell AI med breda språkmodeller och traditionella sökmetoder kan mediebanker erbjuda oöverträffad noggrannhet och effektivitet i sökprocessen. Detta möjliggör snabbare och mer träffsäkra resultat som verkligen motsvarar användarnas behov och kriterier.

Samtidigt elimineras behovet av att gissa specifika nyckelord eller komma ihåg exakta filnamn, vilket gör sökprocessen mer naturlig och intuitiv.

Så här aktiverar du visuell sökning i MediaBank

Användare kan aktivera visuell sökning direkt i sökfältet, vilket möjliggör sökningar baserade på beskrivande termer eller fraser, såsom "examensstuderande i klassrummet". Denna flexibilitet gör det enklare att hitta bilder som konceptuellt matchar sökfrågan, oavsett de specifika metadatataggarna som har tilldelats dem.

Visuaalisen haun mahdollistamakenttä

Visuell sökning är enkel att använda. Inga fler komplicerade söktermer. Ingen inlärningskurva. Det känns som en vanlig Google-sökning eller som en uppmaning, men istället för att vara på webben söker du efter innehåll i din MediaBank. Sökprocessen kan konfigureras för att stödja många språk, vilket gör det möjligt för teammedlemmar runt om i världen att snabbt och enkelt hitta det de behöver.

Genom att kombinera nya och traditionella sökmetoder i mediebanker uppnås det bästa sökresultatet

Även om visuell AI-sökning erbjuder nya möjligheter, ersätter den inte traditionella metoder utan kompletterar dem snarare. Genom att kombinera traditionella metodbaserade sökmetoder och visuell sökning kan det bästa möjliga resultatet uppnås. Till exempel kan en användare börja med en bred, naturlig språkfråga baserad på visuell AI. Därefter kan sökningen sparas eller förfinas genom att använda nyckelord eller taxonomiska klassificeringar som berikar sökresultaten och ger mer precisa alternativ.

Denna kombination utnyttjar AI:s förmåga att förstå och bearbeta bild- och videoinnehåll samt traditionell metadata som ger noggrannhet och kontextualitet. Integrationen möjliggör mer mångsidiga sökfunktioner och en bättre användarupplevelse, vilket är avgörande för kommunikations- och medieprofessionella som snabbt och effektivt behöver hitta rätt innehåll i stora arkiv.

Fördelar för slutanvändare och organisationer

Att integrera visuell sökteknologi i mediebanker förbättrar inte bara sökhastigheten och effektiviteten utan minskar också fel som kan uppstå vid manuell taggning. Detta sparar tid och resurser, vilket är en stor fördel, särskilt för stora organisationer med omfattande digitala innehållssamlingar.

Dessutom, när AI förstår och lär sig organisationens användningsmönster och behov, kan den automatiskt föreslå relevanta taggar och förbättra metadatakvaliteten. Detta underlättar inte bara sökprocessen utan förbättrar även hanteringen och användningen av digitala tillgångar.

Med AI kan mediebanker alltså erbjuda sina användare ännu kraftfullare verktyg för att hitta och utnyttja innehåll, vilket stöder arbetet för kommunikationsprofessionella och dataexperter dagligen. Det främjar organisationens förmåga att snabbt och flexibelt svara på föränderliga behov och situationer, vilket är ett kritiskt krav i den digitala eran.

Läs mer om den uppdaterade MediaBank AI-plattformen här

Genom att kombinera kraften i visuell AI med traditionella sökmetoder kan MediaBanken erbjuda oöverträffad noggrannhet och effektivitet i sökprocessen, vilket möjliggör snabbare och mer exakta resultat som verkligen motsvarar användarnas behov.

Författare Rolf Koppatz

Rolf är grundare och VD för Communication Pro, DAM-konsult, marknadsförings- och IT-professionell med 35 års erfarenhet.

Säg hej på LinkedIn..

www.communicationpro.com