Ajattelitko käyttää netistä löytämääsi kuvaa? Näin jäät kiinni

torstai 22. marraskuuta 2018

Todennäköisesti ja luultavasti olet jo kuullut tai nähnyt tietämättäsi vesileimattua sisältöä. Digitaalinen vesileimaus kuvissa on usein näkyvä, mutta käytössä on myös huomaamaton ja näkymätön vesileimaus. Tekniikkaa voidaan soveltaa monenlaisiin sisältöihin (still-kuvat, video, audio, lähdekoodi, kartat, 3D-malli, jne.). Käyttötapaukset ovat monia ja sovellus paljastaa kuvan sopimatonta käyttöä sekä ilmoittaa kuka käyttää kuvaasi ja missä.

Kuva: Cheap Snow Gear Ltd
Arvaisitko, että tässä kuvassa on näkymätön vesileima?

Netissä julkaistujen kuvien väärinkäyttö on yleistä

Kun etsitään täydellistä kuvaa johonkin tarkoitukseen, yllättävän moni aloittaa etsimisen Googlen kuvahaulla, jolla löytyy kaikkialla verkossa jo julkaistuja tekijänoikeuden alaisia kuvia. Hakutulosten yhteydessä mainitaan että tekijänoikeudet saattavat rajoittaa kuvan käyttöä, mutta kaikki eivät tästä piittaa. Toinen kuvauttaa tai ostaa hienommat kuvat verkkosivuilleen kun toinen samaa tai vastaavaa tuotetta myyvä yksinkertaisesti kopioi kuvat kilpailijan sivulta tai verkkokaupasta. Etenkin sosiaalisessa mediassa ja blogeissa käytettävät kuvat ovat usein peräisin epämääräisistä lähteistä. Kuvia suojataan kyllä metatiedoilla ja joskus myös näkyvillä vesileimoilla, mutta osaava tekijä saa nämä helposti poistettua. Harva kuitenkin tietää, että on olemassa myös näkymättömiä vesileimoja, joita ei noin vain poisteta.

Aiheeseen liittyvää: Digitaaliset vesileimat suojaavat kuvasi netissä

Näkymätön vesileimaus on huomaamaton

Digitaalinen piilotettu vesileimaus lisää näkymättömän vesileiman kuvaan, jolla suojataan metatietojen säilymistä kuvassa. Ihmissilmä ei näe eroa vesileimatun ja alkuperäisen kuvan välillä. Piilotetun vesileiman viesti on binaarinen ja voidaan dekoodata tietokoneella. Tämä on merkittävä ero näkyvään vesileimaan, joka on kuvan päällä ja joka on tarkoitettu ihmisen luettavaksi ja tunnistettavaksi. Näkymätöntä vesileimaa voidaan seurata tietokoneella eikä sitä saa pois kuvankäsittelyllä.

Informaatio on lisätty kuvien pikseleihin, joihin tehdään hienovaraiset modifikaatiot ja viesti kuvissa pysyy näin salattuna. 

Aiheeseen liittyvää: DAM Helsinki 2020-seminaarissa 19.11.2019 Paul Melcher esittelee kuvien ja visuaalisten tiedostojen seurantaa netissä. Tutustu ohjelmaan!

Teknisesti näkymätön vesileimausprosessi toimii näin:

Valokuvat ja niiden alkuperäiset metatiedot piilovesileimataan ja tieto tallennetaan suojatulle palvelimelle. Kuvat ovat merkitty yksilöllisellä näkymättömällä tunnuksella viestin välittämiseksi. Informaatio on lisätty kuvien pikseleihin, joihin tehdään hienovaraiset modifikaatiot ja viesti kuvissa pysyy näin salattuna. 

Vesileimoja voidaan tuottaa kuvankäsittelyohjelmilla, kuten Photoshopilla tai kuva- ja mediapankeissa ja valita mitkä tiedostot ovat niitä joita halutaan suojata tai valvoa. Digitaalisen vesileimauksen voi myös tehdä pilvipalvelussa. Kuvat on vesileimattava ennen niiden julkaisemista, muuten seuranta ei toimi.

Vertauksena voisi sanoa että viesti tarttuu kuvaan kuin tatuointi iholla.

Piilotettu vesileima ei katoa vaikka kuvaa muokataan

Vesileiman avulla voidaan tunnistaa digitaalisen sisällön omistaja verkossa, jäljittää piraattikopioiden alkuperä, havaita median muokkausyritykset tai lisätä formaattimuutoksia kestävää lisäinformaatiota. Vaikka kuva olisi muokattu (JPEG-pakkaus, rajaus, skaalaus, värien muokkaus ...), tietokone voi löytää sulautetun viestin takaisin. Näkymätön vesileima siirtyy myös pikseleiden mukana ruutukaappaukseen. Vertauksena voisi sanoa että viesti tarttuu kuvaan kuin tatuointi iholla.

Some-kuvakoot muistilista

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään sosiaaliseen mediaan tarvittavat kuvakoot lähellä aina kun niitä tarvitsee.


Lataa opas: some-kuvakoot muistilista

Imatag valvoo kuvien käyttöä jatkuvalla sivustojen indeksoinnilla

Lamarkin kehittämä Imatag sovellus monitoroi ja indeksoi jatkuvasti verkkoa ja julkaisuja. Sovelluksen hakutietokannan kautta voidaan löytää kuvan alkuperäiset metatiedot. Kun kuvan kopio löytyy, se voidaan välittömästi yhdistää alkuperäiseen metatietoonsa. Piilotetulla vesileimalla voidaan tunnistaa digitaalisen sisällön omistaja, jäljittää piraattikopioiden alkuperä, havaita median muokkausyritykset tai lisätä formaattimuutoksia kestävää lisäinformaatiota.

Vertailemalla vastaavanlaisia kuvia verkossa saadaan lisätietoa

Sovellukseen on lisätty myös käänteinen kuvahaku joka auttaa tilanteissa, joissa valokuvia ei ole merkitty, mutta ne voidaan tunnistaa käänteisen kuvanhaun ja tekoälypohjaisen kuvantunnistuksen avulla. Tämä auttaa siten myös kuvien löytämistä eri osoitteista. Tämä tapa vaan ei yksinään ole aina niin varma, koska tekoälypohjainen kuvantunnistus ei aina tunnista kaikkia samoja kuvia, vaan usein myös liian samankaltaisia. Tämä vaikeuttaa todisteiden esittämisessä. Toinen ongelmallinen seikka todistustaakassa on copyrightin ja metatietojen katoaminen kuvista verkon uumeniin.

Aiheeseen liittyvää: Miksi 85% kuvien tägeistä ja metatiedoista katoavat verkossa?

Miten yleinen ilmiö tekijänoikeusrike sitten on ja mitä kuville tapahtuu?

Nykyisessä digitaalisessa maailmassa on helppo varastaa kuvia ja dokumentteja verkossa. Lamarkin toimeksiantama kansainvälinen tutkimus pyrki selvittämään mitä kuville tapahtuu netissä. Alla tutkimuksen tuloksia, kuten kuka kuvia varastaa ja mistä kuvaajat saavat tietää että kuvaa on käytetty laittomasti.

Ketkä varastivat kuvia? 
37% Some-käyttäjät ja bloggaajat
24% Kaupalliset toimijat
18% Uutis tai markkinoinnin ammattilaiset
12% Yksittäiset ammattilaiset

Mitä tapahtui kuville?
34% Copyright-tiedot olivat kadonneet
25% Kuvia oli muokattu
22% Postauksia oli upotettu muille sivuille ilman tekijän suostumusta 
  7% Näkyvä vesileima oli poistettu

Miten varastetut kuvat havaittiin?
24% Käännettyllä kuvahaulla netissä
15% Seurantapalvelusta
  8% Joku kertoi tästä
  8% Sosiaalisesta mediasta

Miten suojaat omat kuvasi?

Mitä jos voisit seurata kuviesi käyttöä netissä ja saada automaattisesti tietoa siitä? Jokaiselle yritykselle, joka tuottaa tai käyttää valokuvia liiketoiminnassaan, on eduksi, että jokin sovellusratkaisu voisi varmentaa niiden käyttöä. Tässä uuden Imatag  piilovesileimaussovelluksen ominaisuuksia:

- Kerää tilastoja kuvien käytöstä ja kuinka ne leviävät julkaisun jälkeen
- Ilmoittaa kuka käyttää kuviasi ja metatietojasi
- Selvittää kuka käyttää kuvia ilman valtuutusta
- Löytää kuvat joita käytetään muokatussa formaatissa
- Hallitsee jatkuvasti tekijänoikeuksien valvontaa
- Paljastaa omistusoikeuksien rikkeet
- Vahvistaa käyttöoikeusvelvoitetta
- Seuraa mitä tahansa sopimatonta käyttöä
- Tunnistaa nolot sijoittelut

Näin suojaat kuvasi oli kyseessä brändikuvat, tuotekuvat tai organisaation kuvat.

Kirjoittaja Rolf Koppatz

Rolf on Communication Pro:n perustaja ja toimitusjohtaja, DAM konsultti, markkinoinnin sekä IT-alan ammattilainen 35 vuoden kokemuksella.

Sano hei, vaikka LinkedInissä.

www.communicationpro.com