Kirjoitukset ajalta maaliskuu 2022

Milloin on hyödyllistä asentaa DAM sovellus omalle palvelimelle?

tiistai 29. maaliskuuta 2022

Kun DAM-ohjelmistosovellus sijaitsee sitä käyttävän organisaation fyysisessä tiloissa kutsutaan sitä nimikkeellä ”On-premise DAM”.

Perinteisesti on-premise-tekniikka oli DAM (digitaalisten aineistonhallintajärjestelmien)  ja muiden ohjelmistojen suosima malli vielä runsaat 10 vuotta sitten, mutta on menettänyt jalansijaa viime vuosina pilvipohjaisten DAM-ratkaisujen suosion kasvaessa. Pilvipalvelussa tiedot, sovellukset ja laitteistot sijaitsevat etänä ja tarjotaan asiakkaille Internetin kautta.

Pilvipohjaisilla DAM:eilla on nykypäivänä etuja paikallisesti asennettujen DAM:eihin verrattuna, mutta argumentteja löytyy myös paikallisen sovellukseen asentamisen puolesta. Erityisesti suuremmat organisaatiot, joissa löytyy ammattitaitoisia IT-tiimiä, tiedostavat, että paikalliset DAM-järjestelmät antavat heille enemmän hallintaa ja joustavuutta sisällöilleen. Tässä blogissa arvioidaan paikallisen DAM-ratkaisun käytön hyödyt mutta myös rajoitteet.

6 syytä, miksi museot tarvitsevat DAM-mediapankin kokoelmahallinnan rinnalle

perjantai 25. maaliskuuta 2022


Copyright: kuva EMMA-museo verkkosivu

Viestintä- ja markkinointitoimenpiteet vaativat museon työntekijöiltä ketterää sisällönhallintaa ja museossa käytetään lisäksi yhä enemmän pelkästään viestintään tarkoitettua aineistoa. Museot haluavat olla vahvasti läsnä digitalisoidussa maailmassa.
Museon digitaaliset etäpalvelut antavat mahdollisuuden tutustua museon näyttelyyn interaktiivisesti. Tarjoamalla kokoelmat, arkistot, virtuaaliset näyttelyt aina käyttäjien ulottuville, museot kääntävätkin tilanteet päälaelleen - Jos et pääse museoon, museo tulee luoksesi.

Pienten taidekokoelmien toimijoiden haasteita teosten hallinnassa

tiistai 15. maaliskuuta 2022



Digitalisaatio ja kommunikointi edellyttävät taidekokoelmien sisällön hallintaa.

Kuntien, yritysten ja säätiöiden kätköistä löytyy arvotaidetta

Taideteoksia löytyy Suomessa kovin eriskummallisiin paikkoihin sijoitettuna ja kaikki taide ei ole edes luetteloituna. Taide on hankittu yleensä edustustiloihin sekä yleisten tilojen ja työhuoneiden viihtyvyyden parantamisesksi. Esim. kaupunkien  taidekokoelmissa on usein jopa satoja taideteosta, jotka on sijoitettu kaupungin julkisiin tiloihin kuten terveyskeskuksiin, kouluihin, kirjastoihin, vanhainkoteihin, virastoihin ja kaupungintaloon. 

Oli kyse pienten kaupunkien, kuntien, säätiöiden, julkishallinnon tai yritysten taidekokoelmista, ovat niiden hallinta usein ohjattu joidenkin yksilöiden tehtäväksi oman toimen ohella. Joukkoon mahtuu sekä niin sanottua romutaidetta että arvoteoksiakin. Eri organisaatiot käsittelevät taidekokoelmia kovin vaihtelevin työkaluin ja kokoelmien hallinta ja käytettävyys on välillä vajavaista. 

Tarjoa saavutettava selailtava näköisjulkaisu

torstai 10. maaliskuuta 2022

Saavutettavuusvaatimus julkishallinnoille astui voimaan 23.9.2020 koko EU:ssa.

Mikä ihmeen EU:n saavutettavuusdirektiivi?

Saavutettavuusdirektiivi, eli Web Content Accessibility, tarkoittaa sitä, että julkishallinnon VERKKOSIVUT valtion toiminnan ja järjestötoiminnan puolella, tulisivat olla saavutettavat, eli että verkkosivustot olisivat helpommin lähestyttäviä. Saavutettavat verkkosivut ja saavutettavat ladattavat ja selattavat tiedostot hyödyttävät kaikkia.

Saavutettavuus koskee myös verkkosivuston ladattavia PDF-sisältöjä ja selailtavia HTML5 julkaisuja!

Hakusessa PIM, DAM tai CMS sovellus, vaiko DAM Content Hub?

tiistai 8. maaliskuuta 2022

Onko yrityksessäsi tarpeita kuten: Tarvitset verkkokaupan, tuotetietoja, tiedostoja työntekijöille, kuvia työntekijöille ja paljon muuta dataa hallittavaksi. Olisit tarvinnut kaikkia tietojasi pilvestä jo eilen, jotta ne olisi kaikkien saatavilla kaikkialla, mutta ei yhtäläisesti kaikille. Hakusessa onsiis PIM, DAM, CMS ja verkkokaupan hallintatyökaluja.