Näin teet someen ja nettiin oikean kokoisia ja rajattuja kuvia

tiistai 17. huhtikuuta 2018

Kun sinulla on verkkosivusto, jossa tarjotaan paljon kuvasisältöä on sinun esitettävä kuvia joko yhdessä tai useammassa ennalta määritellyssä koossa.

Valitettavan usein kuva liitetään kuitenkin väärin verkkoon ja someen, jolloin kuvan viesti tai vaikutus voi olla jopa negatiivinen. Tässä blogissa käydään läpi miten kuvista tuotetaan oikean kokoiset versiot ja liitetään oikein, jotta kuvien viesti ja käyttötarkoitus korostuu.

Ylläoleva kuva rajataan Twitterin edellyttämään kuvasuhteeseen ja pikselikokoon.

 

Some-kanavilla on lähes aina tarkkaan ennaltamääritellyt koot mitä tulee seurata.

Valitse oikean kokoinen kuva liitettäväksi someen

Nettisivuilla ei ole tilaa isoille kuville. Ensin on siis syytä varmistaa että kuva löytyy sopivankokoisena. Hahmottele miltä kuva näyttää tekstin yhteydessä ja päättele sopiva kuvakoko. Some-kanavilla on lähes aina tarkkaan ennaltamääritellyt koot mitä tulee seurata.

Mikäli sopivankokoinen versio ei löydy, täytyy tällainen tuottaa itse kuvankäsittelyohjelmalla tai tilata graafikolta, jos ei yrityksellä ole käytössä kuvien rajaus- ja konvertointityökalua esimerkiksi aineistopankin tai tiedostojen jakopalvelun sovelluksessa.

Monessa sovelluksessa saattaa olla mahdollisuus skaalata kuvaa vetämällä reunoista. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä koska tämä ei muuta kuvan todellista kokoa. Isot skaalatut kuvat aiheuttavat harmistusta ja kuva voi näyttää epätarkalta tai rakeiselta skaalattuna.

Some-kuvakoot muistilista

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään sosiaaliseen mediaan tarvittavat kuvakoot lähellä aina kun niitä tarvitsee.


Lataa opas: some-kuvakoot muistilista

Aiheeseen liittyvää: Ajankohtaiset kuvakoot sosiaaliseen mediaan

Kuvia on rajattava

Kuvien rajaus on lähes pakollista kuvien liittämisessä eri asiayhteyksiin, webbisivuille, someen, uutiskirjeisiin, mainoksiin jne. Monissa tapauksissa kuvan alkuperäinen kuvasuhde on hyvin erilainen kuin koot joihin kuva tulisi sopia. Keskeltä toimiva rajaus leikkaa, kasvot, kehon tai mielenkiintoisia kohteita kahtia, jolloin pienoiskuvista tulee rumia.

Kun tehdään hyvänäköistä kuvien rajausta on tämä työvaihe kovin työintensiivinen ilman apukeinoja.

Esimerkiksi MediaBank on selaimella toimiva helppokäyttöinen tiedostojen jakopalvelu jolla rajaat, skaalaat ja muutat kuvien kokoa tehokkaasti muutamalla klikillä. Palveluun viedään korkearesoluutioiset originaalikuvat ja näistä saa lennossa luotua tarvittavan version aina kun tarve ilmenee. Tärkeimmät sosiaalisen median koot löytyvät jo valmiina latausvaihtoehtoina, joten näitä ei tarvitse muistaa ulkoa. Tutustu MediaBank-palveluun tästä.

Valitse oikea tiedostoformaatti kuville

Toinen tärkeä asia on tiedostoformaatti. Haluat formaatin jota ohjelmat osaavat näyttää suoraan ja nämä ovat PNG sekä JPG. Vältettäviä formaatteja ovat mm. PSD, PDF, BMP, ESP ja TIF.  Kuvia voi toki tallentaa näissä formaateissa, mutta ne eivät ole tarkoitettuja näyttökuville nettiin eivätkä näin ollen tule näkymään oikein nettisivuilla.

Pilvipalvelut eivät muokkaa tiedostoja eri tarpeisiin

Tiedostonjakopalvelut kuten Dropbox, WeTransfer, OneDrive ja Google Drive eivät kykene lennossa muokkaamaan hi-res kuvaa matalaresoluutioiseksi sopimaan käyttäjän eri käyttötilanteisiin. Sovellukset eivät myöskään salli käyttäjän ladata rajattua kuvaa vaikkapa valmiiksi oikeassa koossa somekanaviin.

Aiheeseen liittyvää: Miten liittää logo sähköpostiin oikein?

Voiko tekoäly auttaa kuvien optimoinnissa?

Lähitulevaisuudessa koneoppimisella tuettu kuvantunnistusalgoritmi auttaa sinua kuviensäädössä ja kuvien rajauksessa. Älykäs kuvan leikkaus- ja rajausalgoritmi analysoi kuvan koostumusta ja kuinka "mielenkiintoisia" kuvan eri osat voivat olla. Tämän jälkeen se automaattisesti ehdottaa, mikä on paras rajausalue, jotta tärkein osa kuvasta voidaan rajata käytettäväksi! Älykäs rajaus voi pelastaa sisällön!

Voit myös näin luoda asianmukaisia kauniita pienoiskuvia (tumppareita) automaattisesti. Uusi koneoppimisen työkalu kuvien rajaukseen on kuitenkin vasta tuloillaan markkinoille, joten siihen asti joudumme tyytymään nykyisiin avustetun kuvien manuaalisiin rajaustyökaluihin.

Lisätietoa MediaBank palvelusta saat täältä

Kirjoittaja Rolf Koppatz

Rolf on Communication Pro:n perustaja ja toimitusjohtaja, DAM konsultti, markkinoinnin sekä IT-alan ammattilainen 35 vuoden kokemuksella.

Sano hei, vaikka LinkedInissä.

www.communicationpro.com