Digitaaliset vesileimat suojaavat kuvasi netissä

torstai 22. marraskuuta 2018

Nykyisessä digitaalisessa maailmassa on paljon helpompaa varastaa kuvia ja dokumentteja verkossa. Tässä vesileimat ovat käteviä suojaamaan aineistoja. Ne haittaavat varasehdokkaiden mahdollisuuksia julkaista tai myydä omilla sivuillaan materiaalia ilman lupaa.

Ammattikuvaajille on tärkeää suojata kuviaan ja heidän omissa kuvissa sisältyy lähes aina tieto kuvaajasta ja käyttöoikeuksista. Yli 80% valokuvaajista lisäävät metatietoa suojaamaan kuviaan. Oli kyseessä kuva tai video jonka lataat verkkoon, et koskaan tiedä, jos joku käyttää aineistojasi ilman suostumustasi kun jaat niitä verkossa.

Kun tiedät, missä kuvasi ovat, voit tunnistaa luvattoman käytön, estää sivuvaikutukset brändiisi tai perustella vaatimuksiesi noudattamista. Tietysti on parasta kirjata kuville tekijänoikeudet (copyright-oikeudet). Silloin sinulla on juridinen todiste, jota voit käyttää oikeudessa. Vesileiman laittaminen kuvaan on fiksua.

Kuvat pitää suojata ennen julkaisemista

Omaa työnkulkua on muutettava, mikäli haluaa suojata aineistoja. Kuvia on vesileimattava ennen julkaisemista. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Kuvat julkaistuina ennen vesileimusta menetetään koska niitä ei pysty tunnistamaan. Vesileimauksen jälkeen alkuperäinen kuva on tallennettava ja lukittava turvalliseen paikkaan ja vain vesileimatut kuvat saadaan julkaista.

Aiheeseen liittyvää: DAM Helsinki 2020 tapahtuma käsittelee kuvien suojaamista.

Monelle tulee yllätyksenä, että useimmiten metadata katoaa kun kuva siirtyy verkkoon

Erään kansainvälisen tutkimuksen mukaan jopa vain 3% verkossa julkaistavista valokuvista on edelleen kaikki metatiedot tallessa vaikka originaalitiedostoihin oli liitetty infotiedot ja tägit. Lopuista 97% oli riistetty kaikista metatiedoista. Yli 80% kuvista netissä ovat menettävät lähes kaikki infotietonsa.

Aiheeseen liittyvää: Miksi 85% kuvien tägeistä ja metatiedoista katoavat verkossa?

Jos haluat estää tiedostojen luvattoman käytön, voit julkaista ne verkossa huonolaatuisina tai jättää kokonaan julkaisematta. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä tapa ratkaista luvattoman käytön ongelmaa.

Digitaalinen vesileimaus on tehokas tekijänoikeussuoja

Yhtenä ratkaisuna valokuvien suojaamiselle ja valvonnalle on digitaalinen vesileimaus. Digitaalisille vesileimoille tuli suuri kysyntä, kun tietojen jakamisesta Internetissä tuli tavanomainen käytäntö. Digitaaliset vesileimat jakautuvat kahteen eri pääryhmään, nimittäin näkyviin ja näkymättömiin tai piilotettuihin vesileimoihin.

Näkyvä digitaalinen vesileimaus

Vesileiman tarkoitus on tehdä kuvan luvaton käyttö mahdottomaksi tai hankaloittaa kuvan väärinkäyttöä. Useimmiten nämä vesileimat asetetaan pääkuvan päälle, ja valokuvaamo tai tekijänoikeuden omistaja merkitään alanurkkaan. Sama kuin vetäisi kuvaan vaikka jonkun kirjaimen päälle. Sekin käy vesileimaksi.

Eli siis, kun valitset vesileiman, kuvan päälle tulee yksinkertaisesti leima, jossa lukee että kuvan on ottanut tai tehnyt juuri sinä. Tämä voi olla logo, esimerkiksi copyright-merkki tai teksti, joka kertoo digitaalisen median omistajasta. Copyright-merkki taas vahvistaa että kuva on tekijänoikeuksien alainen.

Näkyvä vesileima on kuvassa näkyvä yleensä läpinäkyvä teksti tai kuva, jolla on osaksi peitetty alkuperäistä kuvaa. Tämä suojaus sallii alkuperäisen kuvan katselun, mutta silti se tarjoaa tekijänoikeussuojaa merkitsemällä kuvan omistuksen visuaalisesti. Tekijänoikeuksien alaisen kuvan voi kyllä kopioida itselleen, mutta ei hyötymistarkoituksessa.

Näkyvät kuvan läpäisevät vesileimat suojaavat myös kuvamuunnoksia vastaan. Niinpä ne ovat suosittuja vahvan immateriaalioikeuksien tekijänoikeussuojan kannalta. Vesileimalla brändäät kuvasi eikä sinun tarvitse pelätä, että ihmiset yrittävät varastaa teoksesi.

Varmistaaksesi ettei vesileima häiritse itse kuvaa voi käyttää pientä vesileimaa ja opasiteettitasoa tai asettaa teksti jompaankumpaan alanurkkaan. Vesileimaa ei ole tarpeellista laittaa, ellei niin itse halua, vesileima kun välillä tuppaa pilaamaan kuvaa. Vesileiman pitää kertoa selvästi kuka on teoksen tekijä, mutta se ei saa viedä liikaa tilaa.

Aiheeseen liittyvää: Ajattelitko käyttää netistä löytämääsi kuvaa. Näin jäät kiinni.

Signeeraus on myös suosittu tapa suojata kuvaa

Vaihtoehtoisesti voit erottaa vesileiman kuvasta lisäämällä sen alareunaan mustan nauhan, johon on merkitty tärkeät tiedot. Voit vaihtoehtoisesti laittaa 'singeerauksen' kuvan oikeaan alakulmaan, josta näkee, että kuva on sinun. Nimikirjaimet on tekijän signeeraus, mistä ilmenee teoksen tekijä. Vesileima on näin kuin valmiin maalauksen tai veistoksen tekijän nimikirjoitus.

Tämä on perinteisempi ja luottamusta herättävä tapa ilmoittaa tiedot valokuvaajasta tai suunnitteluyrityksestä. Kaupalliseen käyttöön julkaistavista kuvista joutuu yleensä maksamaan, siis oikeuksista käyttää jostain kohteesta otettua kuvaa kaupallisissa tarkoituksissa, vaikkapa mainoksissa.

Tarpeistasi riippuen voit laittaa kuvaan nimen sijasta URL-osoitteen. Sen tarkoitus on enemmänkin mainostaa kuin estää tekijänoikeuden loukkauksia, mutta jos yrität hankkia seuraajia, se voi olla tehokas tapa ohjata ihmisiä tutkimaan päävalikoimaasi.

Näkymätön digitaalinen vesileimaus

Näkymätön tai piilotettu digitaalinen vesileima on upotettu kuva, jota ei ihmissilmä tunnista. Ainoastaan elektroniset laitteet (tai erikoisohjelmistot) voivat poimia piilotetut tiedot omistajan tekijänoikeuksien tunnistamiseksi. Näkymätön vesileimaus on tekniikka, jolla voidaan sisällyttää piilotietoa äänitiedostoon, kuvaan, tekstiin tai videoon niin, ettei sitä ihmisaistein havaita.

Vesileiman avulla voidaan tunnistaa digitaalisen sisällön omistaja, jäljittää piraattikopioiden alkuperä, havaita median muokkausyritykset tai lisätä formaattimuutoksia kestävää lisäinformaatiota.

Piilotettu vesileima lisää näkymättömän vesileiman kuvaan, jolla suojataan metatietojen säilyminen kuvassa. Ihmissilmä ei näe eroa vesileiman ja alkuperäisen kuvan välillä. Informaatio/data on lisätty kuvien pikseleihin, joihin tehdään hienovaraiset modifikaatiot ja viesti kuvissa pysyy näin salattuna. Piilotetun vesileiman viesti on binaarinen ja voidaan dekoodata tietokoneella. Tämä on merkittävä ero näkyvään vesileimaan, joka on kuvan päällä ja joka on tarkoitettu ihmisen luettavaksi ja tunnistettavaksi. Upotetut metatiedot tiedot ovat näkymättömiä tai audiosisällön osalta kuulumatonta.

Saatavana on erityisohjelmistoja, jotka lisäävät huomaamattomasti tietoa alkuperäiseen digitaaliseen sisältöön hienovaraisilla pikselien muunnoksilla ja viesti kuvissa pysyy näin salattuna. Digitaalisia vesileimoja voidaan helposti tunnistaa ja lukea tietokoneilla, verkossa ja erilaisilla digitaalisilla laitteilla, tarkistaa alkuperäiset sisällöt ja / tai käynnistää toiminnot sekä todistamaan sen aitous.

Piilotettua vesileimausta on käytetty maailmalla jo pitkään. Elokuvien seurannassa dekooderi on upotettu Blu-Ray-soittimeen. Jos se havaitsee vesileiman kun sisältöä toistetaan soittimella, se päättelee, että tämä sisältö on laittomasti kopioitu ja lopettaa toiston. Vesileimauksella voidaan seurata, miten sisältöä jaetaan laittomasti tai seurata vaikkapa televisiokanavien yleisöä ja markkinaosuutta.

Miten tietokoneet voivat tunnistaa tietyn tiedoston kopiona määrätystä työstä?

Valokuvat ja niiden alkuperäiset metatiedot piilovesileimataan ja tallennetaan suojatulle palvelimelle. Piilotiedot tallentuvat suojatulle palvelimen tietokantaan indeksoitavaksi. Kuvat ovat merkitty yksilöllisellä näkymättömällä tunnuksella viestin välittämiseksi. Tällaiset tiedostot sisältävät tavallisesti tekijänoikeustietoja tiedostosta.

Älykkäät indeksoijat valvovat, haravoivat ja seuraavat jatkuvasti miljoonia julkisia verkkosivustoja ja raportoivat löydöksiä. Sovellus raportoi kuvien käytöstä, esittää listauksen webbiosoitteista ja julkaisuista, jossa kuvasi on käytetty ja antaa tietoa tunnistetun kuvan käyttöasteesta.

Vesileiman avulla voidaan tunnistaa digitaalisen sisällön omistaja verkossa, jäljittää piraattikopioiden alkuperä, havaita median muokkausyritykset tai lisätä formaattimuutoksia kestävää lisäinformaatiota.

Vaikka kuva olisi muokattu (JPEG-pakkaus, rajaus, skaalaus, värien muokkaus), tietokone voi löytää sulautetun viestin takaisin. Vertauksena voisi sanoa että viesti tarttuu kuvaan kuin tatuointi iholla.

Nykyään on kehitetty uusia menetelmiä piilotetun tiedon säilyttämiseen myös painetussa kuvassa. Piilotettu tieto voidaan lukea käyttämällä ensin skanneria tai matkapuhelimen kameraa tiedon digitalisointiin. Sen jälkeen vesileimausohjelma osaa tulkita piilotetun tiedon.

Some-kuvakoot muistilista

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään sosiaaliseen mediaan tarvittavat kuvakoot lähellä aina kun niitä tarvitsee.


Lataa opas: some-kuvakoot muistilista

Kirjoittaja Rolf Koppatz

Rolf on Communication Pro:n perustaja ja toimitusjohtaja, DAM konsultti, markkinoinnin sekä IT-alan ammattilainen 35 vuoden kokemuksella.

Sano hei, vaikka LinkedInissä.

www.communicationpro.com