Tarjoa saavutettava selailtava näköisjulkaisu

torstai 10. maaliskuuta 2022

Saavutettavuusvaatimus julkishallinnoille astui voimaan 23.9.2020 koko EU:ssa.

Mikä ihmeen EU:n saavutettavuusdirektiivi?

Saavutettavuusdirektiivi, eli Web Content Accessibility, tarkoittaa sitä, että julkishallinnon VERKKOSIVUT valtion toiminnan ja järjestötoiminnan puolella, tulisivat olla saavutettavat, eli että verkkosivustot olisivat helpommin lähestyttäviä. Saavutettavat verkkosivut ja saavutettavat ladattavat ja selattavat tiedostot hyödyttävät kaikkia.

Saavutettavuus koskee myös verkkosivuston ladattavia PDF-sisältöjä ja selailtavia HTML5 julkaisuja!

1. PDF-dokumentit


Adoben Portable Document Format, tutummin pdf, on yleisin tiedostomuoto verkossa julkaistaville asiakirjatiedostoille. Pdf:ien tuottaminen ja julkaiseminen on helppoa. Niitä kuitenkin koskevat saavutettavuusvaatimukset samoin kuin muitakin verkkosisältöjä.

Painettavat tai arkistoitavat julkaisut ovat sellaisia, jotka voi perustellusti julkaista pdf-muodossa. Monimutkaisten pdf-tiedostojen saavutettavuuden varmistaminen voi vaatia maksullisen Adobe Acrobat Pro/DC -ohjelman käyttöä: sillä voi tarkistaa ja monin tavoin korjata pdf-tiedostoja.

Voit lisätä PDF-tiedostojesi saavutettavuutta ja esteettömyyttä, erityisesti näkörajoitteisia käyttäjiä varten. Tällaiset käyttäjät käyttävät usein ruudunlukijoita jotka lukevat tekstin ääneen ja näppäimistöä navigointiin.

WCAG-kriteerin mukaan pdf-dokumenttien kuvilla pitää olla tekstivastine eli kuvan sisältämä tieto pitäisi antaa sellaisessa tekstimuodossa, johon apuvälineteknologia, eli ruudunlukija pääsee käsiksi. Tiedostojen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että kun tiedostoon lisää kuvan, sille pitää kirjoittaa myös tekstivastine. Kriteeri edellyttää myös, että tekstin rakenteet ja suhteet merkataan siten, että ne ovat tunnistettavissa ohjelmallisesti. 

Tee PDF-tiedostosta saavutettavan -muistilista
 

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään saavutettavan PDF-tiedoston luontiohjeet lähellä, aina kun niitä tarvitsee.

Sisältää kaikki vaiheet sekä Acrobat Pro sovelluksen ohjeet.

 
 
Lataa: saavutettava PDF -muistilista

 

Lue blogistamme: Miten tehdä PDF-tiedostosta saavutettavan?

Mitä netissä julkaistavassa PDF:ssä tulisi huomioida? PDF on suosittu formaatti netissä, mutta sitä käytetään liian usein raskaana tiedostona. Raskaat kymmenien tai jopa satojen megatavujen PDF-tiedostot toimivat todella hitaasti selaimissa ja mobiililaitteilla ja turhauttavat käyttäjiä. Tästä syystä on tärkeää tehdä joko verkkokäyttöä varten optimoitu PDF ennen tämän julkaisemista netissä. 

On kuitenkin tilanteita missä edes optimoitu PDF ei ole paras mahdollinen julkaisumuoto. PDF-tiedosto on kuitenkin aina litteä eloton dokumentti joka ei säväytä eikä tee vaikutusta lukijoihin. Lisäksi kuvien laatua täytyy heikentää jotta PDF-tiedosto toimii nopeasti ja sujuvasti verkkoselaimissa. Kun sisältösi on arvokas, olet käyttänyt tämän visuaaliseen suunnitteluun aikaa ja rahaa ja haluat tarjota painetun lehden kaltaisen laadukkaan lukuelämyksen, on e-julkaisu parempi vaihtoehto.

2. Selattavat esitteet ja julkaisut html5 muodossa

Digitaalinen selattava html5 pohjainen e-julkaisu on toimiva ratkaisu.
Digitaalinen ePaper tuotetaan olemassa olevasta alkuperäisestä PDF-aineistosta, et siis tee kohdistetusti erikseen versioita monelle kanavalle kalliisti ja hitaasti. E-julkaisu optimoidaan automaattisesti verkkoselailua varten ja toimii kaikissa laitteissa responsiivisesti. Kuvien tarkkuus pysyy parempana kuin verkko-optimoidussa PDF-tiedostossa ja yksityskohtia voi zoomata tarkasti. Näköislehti sisältää myös lukijoita helpottavia ominaisuuksia kuten haku, sisällysluettelo, some-jakelu ja ennen kaikkea visuaalinen selailu ja näkymä julkaisun sivuista.

Lukija voi saada tarvitsemansa lisänformaation linkin takaa ja voi vaikkapa tehdä ostokset kuvastosta heti online. E-julkaisu sopii erityisen hyvin tuoteluetteloille, esitteille, oppaille, asiakaslehdille, manuaaleille, henkilöstölehdille ja vuosikertomuksille.

3. MagNet ePaper Accessible tuottaa saavutettavan
e-julkaisun

MagNet ePaper Accessible julkaisualusta antaa mahdollisuuden luoda ja julkaista helposti kiinnostavia digitaalisia julkaisuja, jotka ovat luettavissa millä tahansa laitteella. Muunnamme valmiit saavutettavat pdf-tiedostot upeaan selattavaan julkaisuun netissä. 

MagNet e-Publishing FullService palvelulla e-julkaisun tekeminen saavutettavaksi toimii siten, että siirrät "saavutettavan PDF-tiedoston"  palveluumme ja saat käyttövalmiin linkin saavutettavaan nettijulkaisuun.

MagNet ePaper Accessible e-julkaisut toimintarajoitettujen henkilöiden käytettävissä
Selattava julkaisu on toimintarajoitettujen henkilöiden käytettävissä ruudunlukijan ja näppäimistön avulla selaimessa mikäli alkuperäis pdf-aineisto täyttää asetetut vaatimukset. Selailu toimii näppäimistöllä ilman hiirtä. Näppäimistöllä ja ruudunlukijalla pääsy eri toimintoihin kuten zoomaus, sisällysluettelo, jakelu ja pdf-lataus.

Ruudunlukija voi lukea kaikki julkaisun tekstit ääneen ja merkitä luetut tekstit sitä mukaan kun niitä luetaan.Tekoäly-automaatio käy läpi ja jäsennöi tekstisisällön jotta ruudunlukija osaa lukea sivut kuten ihminen, tunnistaa otsikot ja järkevän lukujärjestyksen.

Jaa aineistosi tyylikkäästi nettiin ja someen. 
Tee kuvastot, asiakaslehdet, tarjouslehdet, kampanjat, katalogot ja luettelot, oppaat, esitteet, tiedotteet, käyttöohjeet, muut dokumentit ja vuosikertomukset kotisivuillenne lukijaystävälliseen selattavaan muotoon, joka lisää bränditietoisuutta ja tavoitettavuutta.

Kokoa julkaisut selkeälle sivulle kotisivuillasi
Laajenna tarjontaa lukijakuntaasi. Kokoa julkaisusi galleriasivulle, linkitä, jaa julkaisusi uutiskirjeisiin, tiedotteisiin, sosiaaliseen mediaan ja blogiin. 

4. MediaBankilla voit julkaista ja organisoida ePaper julkaisuja kuvien, videoiden ja dokumenttien kanssa.

Tiesitkö, että ePaper lehti- ja esitejulkaisut voidaan tuottaa omassa mediapankissa automaattisesti ja yhdistää muiden mediatiedostojen hallintaan. 
Mahtavaa visuaalisen viestinnän tekemistä!

Luotettavaa ja helppokäyttöistä palveluamme käyttävät jo esimerkiksi seuraavat organisaatiot, kuten iLOQ, Koivunen, Rovaniemen kaupunki ja LahdenGolf,  ja lukuisat muut organisaatiot eri toimialoilla. 
Saavutettavaa mediabank palvelua dokumenteille käyttävät esim. Metsäkeskus ja Kirkkohallitus.

Ja tiesitkö, että Communication Pro tarjoaa useampia DAM-mediapankkiratkaisuja?

Olemme DAM eksperttinne 25v kokemuksella ja Media Bank-kumppanisi.
Lisätietoa edullisesta MediaBank palvelusta löydät tästä 
tai MagNet e-Publishing sivuilta tästä.

Lataa saavutettavuusopas
 

Oppaasta saat tietoa saavutettavuudesta ja siitä, mitä se edellyttää sisällöntuottajilta sekä viestinnän ja markkinoinnin tekijöiltä.

Näppärä opas kokoaa yhteen vinkit mm. saavutettavuusselosteen laatimiseen, saavutettavien tiedostojen tuottamiseen sekä saavutettavuuden huomioimiseen sosiaalisessa mediassa.

 
 
Siirry lataamaan: Sisällöntuottajan opas saavutettavuuteen

Kirjoittaja Rolf Koppatz

Rolf on Communication Pro:n perustaja ja toimitusjohtaja, DAM konsultti, markkinoinnin sekä IT-alan ammattilainen 35 vuoden kokemuksella.

Sano hei, vaikka LinkedInissä.

www.communicationpro.com