Näin museot saavat mediatiedostot hyötykäyttöön

keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Museon oma verkkosivusto

Museot voivat esitellä näyttelyjään ja museotaan virtuaalisesti monin eri tavoin, ainakin mikäli he ovat ottaneet mediapankin käyttöön hallitsemaan mediatiedostojaan.
Alla 6 esimerkkiä:

  1. Verkkosivut: Museot voivat julkaista verkkosivuillaan tietoa näyttelyistään ja museostaan, ja tarjota esimerkiksi valokuvia ja kuvia esineistä sekä tietoa niistä.
  2. Virtuaalisia opastuksia: Museot voivat tarjota virtuaalisia opastuksia, joissa asiantuntijat esittelevät näyttelyitä ja museota verkon välityksellä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi webinaarien muodossa.
  3. 360 asteen kuvat: Museot voivat tarjota 360 asteen kuvia näyttelyistään ja museostaan, jotta kävijät voivat tutkia paikkoja virtuaalisesti.
  4. Verkossa julkaistut näyttelyt: Museot voivat julkaista näyttelyitä verkossa ja tarjota kävijöille mahdollisuuden tutkia esineitä ja muita esineitä interaktiivisesti verkossa.
  5. Sosiaalisen median kanavat: Museot voivat jakaa tietoa näyttelyistään ja museostaan sosiaalisen median kanavilla, kuten Facebookissa tai Instagramissa, ja jakaa valokuvia ja videoita esineistä ja museosta.
  6. Podcastit: Museot voivat tuottaa podcasteja, joissa he esittelevät näyttelyitään ja museotaan ja tarjoavat lisätietoa esineistä ja museon historiasta.



Miten museoiden kannattaa hyödyntää mediapankkia?

1. Mediapankki voi esimerkiksi tarjota pääsyn museon julkaistaviin kokoelmiin ja näyttelyihin liittyviin mediatiedostoihin, kuten kuviin, videoihin ja äänitiedostoihin. Nämä tiedostot voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi museon verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan tiedottamiseen ja markkinointiin.

2. Mediapankki voi myös tarjota pääsyn museon historiaan ja taustaan liittyviin dokumentteihin, kuten asiakirjoihin, kuvateksteihin ja esitteisiin. Nämä tiedostot voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi opetuksen tukena tai tutkimustyössä.

3. Mediapankki voi myös helpottaa yhteistyötä museon eri osastojen ja toimielinten välillä, kun kaikilla on pääsy samoihin mediatiedostoihin. Se voi myös auttaa varmistamaan, että museon mediatiedostot ovat tallessa ja saatavilla myös tulevaisuudessa.

4. Yleisesti ottaen mediapankki on hyödyllinen työkalu museoille, kun tarvitaan helppoa ja nopeaa pääsyä erilaisiin mediatiedostoihin, ja kun halutaan varmistaa, että kaikilla on pääsy samoihin tiedostoihin. Se parantaa yhteistyötä ja tehokkuutta museon eri osastojen ja toimielinten välillä.

Lue blogistamme: Kunnallishallinnot tarvitsevat mediapankkia

Tutustu CollectionPro aineisto-ja kokoelmanhallintaratkaisuun.

Voiko mediapankki korvata museon kokoelmanhallinnan sovelluksen?

Kokoelmanhallinnan sovellus ja mediapankki ovat kaksi erilaista työkalua, jotka voivat tukea toisiaan mutta eivät välttämättä korvaa toisiaan täysin.

Kokoelmanhallinnan sovellus on tarkoitettu kokoelmien ja aineistojen hallinnointiin ja seurantaan. Se tarjoaa työkaluja aineistojen kuvailuun, tallentamiseen, järjestämiseen ja etsimiseen. Kokoelmanhallinnan sovelluksen avulla voidaan esimerkiksi luoda tietokanta aineistoista, joiden avulla voidaan seurata ja hallinnoida kokoelmia.

Mediapankki puolestaan on tarkoitettu mediatiedostojen tallentamiseen, järjestämiseen ja jakamiseen. Se tarjoaa helppokäyttöisen ja nopean pääsyn erilaisiin mediatiedostoihin, kuten kuviin, videoihin ja äänitiedostoihin.

Mediapankki voi olla hyödyllinen esimerkiksi kuvapankkina, josta voidaan löytää valmiita kuvia yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Joissain, vailitettavan harvinaisissa, tapauksessa mediapankki ja kokoelmanhallintasovellus ovat integroituna toisiinsa, jotta isojen mediatiedostojen hallinta saadaan jouhevasti toteutettua. 

Näin ollen kokoelmanhallinnan sovellus ja mediapankki ovat normaalisti kaksi erilaista työkalua, jotka voivat tukea toisiaan mutta eivät välttämättä korvaa toisiaan täysin. Molemmat ovat hyödyllisiä omassa työssään, ja niitä voi käyttää yhdessä tai erikseen riippuen siitä, minkälaisia tarpeita ja haasteita kokoelmien ja mediatiedostojen hallinnoinnissa ilmenee. Markkinoille on hiljattain tullut sovelluksia jotka yhdistävät molempien sovellusten ominaisuudet.

Lue blogistamme: DAM-mediapankki - kenelle ja miksi?

Hallitse kokoelmat, objektit ja mediatiedostot CollectionPro sovelluksella

Communication Pro tarjoaa yhdellä ainoalla kattavalla ohjelmistosovelluksella kokoelmanhallinnan, aineistonhallinnan ja verkkojulkaisun. CollectionPro tarjoaa museoille, säätiöille, tutkimusorganisaatioille ja historiallisille organisaatioille yhdistetyn kokoelmatiedonhallintajärjestelmän (CMS), joka sisältää digitaalisen aineistonhallintajärjestelmän (DAM). 

Tutustu CollectionPro aineisto-ja kokoelmanhallintaratkaisuun.

Rikastetut verkkojulkaisut, 3D  näyttelyn suunnittelutyökalut, 360° virtuaaliset kiertokäynnit lisätyillä kohdetiedoilla.

Autamme asiakkaitamme olemaan vahvasti läsnä digitalisoidussa maailmassa upeilla työkaluilla. Tähän tarpeeseen tarjoamme Cura 3D:n työkaluja, MagNet e-Publishing -julkaisupalvelua sekä verkkojulkaisuja rikastetuilla mediaformaateilla. Interaktiiviset ratkaisut ovat jo itsessään vaikuttavia, ja niihin voi itse lisätä audiovisuaalista sisältöä.

Jos haluat kuulla lisää, ota yhteyttä asiantuntijoihimme verkkosivuillamme tai varaa suoraan keskusteluaika kalenteristamme täältä.

Kirjoittaja Rolf Koppatz

Rolf on Communication Pro:n perustaja ja toimitusjohtaja, DAM konsultti, markkinoinnin sekä IT-alan ammattilainen 35 vuoden kokemuksella.

Sano hei, vaikka LinkedInissä.

www.communicationpro.com